Plastik Geri Dönüşüm

Yaşanabilir Bir Dünya için Mutlaka Geri Dönüşüm

geri_donusum_logoCam, metal, plastik ve kağıt/karton gibi değerlendirilebilir atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler. Bu atıkların bir takım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulmasına Geri Dönüşüm denir.

Bu süreç her bir atık türü için malzemenin cins ve niteliğine göre farklılık gösterir. Geri kazanım terimi ise tekrar kullanım ve geri dönüşüm kavramlarını da içerdiği için biraz daha geniş kapsamlıdır. Değerlendirilebilir atıkların kaynağında ayrı toplanması, sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye dönüştürülmesi işlemlerinin bütünü Geri Kazanım olarak adlandırılır. Geri dönüştürülebilir atıklardan yeni ürün ve malzemeler üretmek için en temel konu bu atıkların oluşturdukları kaynakta temiz ve türlerine göre ayrılmış olarak biriktirilmesidir. Değerlendirilebilir atıklar, diğer atıklar ile karıştırılırsa kirleneceği için elde edilecek yeni ürünün kalitesi düşük olur.Bu nedenle geri dönüştürülebilir atıklar, diğer atıklardan yani çöplerden ayrı ve temiz olarak toplanmalıdır.

Geri dönüşümün yararları nelerdir;

Doğal kaynaklarımız korunur.

geridonusumKullanılmış ambalaj ve benzeri değerlendirilebilir atıkların bir hammadde kaynağı olarak kullanılması, yerine kullanıldığı malzeme için tüketilmesi gereken hammaddenin veya doğal kaynağın korunması gibi önemli bir tasarrufu doğurur. Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun ve tüketimin artması sebebi ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle doğal kaynaklarımızın daha verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Enerji tasarrufu sağlanır. Geri dönüşüm sırasında uygulanan fiziksel ve kimyasal işlem sayısı, normal üretim işlemlerine göre daha az olduğu için, geri dönüşüm ile malzeme üretilmesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlanır. Geri dönüşüm ile tasarruf edilen enerji miktarı atık cins ve bileşimine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin bir alüminyum kutunun geri dönüşümü ile %90, kağıdın geri dönüşümü ile %60 oranında enerji tasarrufu sağlandığı bir çok uzman tarafından ifade edilmektedir.

Atık miktarı azalır. Geri dönüşüm sayesinde çöplüklere daha az atık gider ve buna ek olarak bu atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır, çünkü artık daha az çöp alanı ve daha az enerji gerekmektedir.

Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlar. Geri dönüşüm sayesinde hammaddelerin azalması ve doğal kaynakların tükenmesi önlenecek, böylelikle ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.

Plastiğin geri dönüşümden elde edilen bazı malzemeler şunlardır:

1. Sera örtüsü,

2. otomotiv sektöründe plastik torba,

3. marley,

4. pis su borusu,

5. elyaf ve dolgu malzemesi,

6. araba yedek parçası yapımında

7. Deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler

8. Yağmursuyu ve atık su boruları

9. Marley ve çeşitli plastik dolgu malzemeleri

10. Çeşitli plastik oyuncak ve kırtasiye malzemeleri oluşmaktadır.

Bu maddeleri Geri dönüşüm yani hurda plastiklerden Üretebilmek ve Hurda plastik üzerindeki kalıntılardan kurtararak kaliteli bir mamül üretmek için tadriğini yapmış olduğumuz plastik katkı maddelerini mutlaka kullanarak sektörünüzdeki rakabet gücünüzü artırmış olacaksınız.

IMG-20150503-WA0000Hurda plastiklerin Dönüştürülmesi aşamasında Oluşan Nem ve gaz için Ürünlerimizden ADD.ATI.76.NEM.GAZ  kullanılarak Üründe oluşan nem ve gaz giderilmektedir.Yine Hurda plastikdeki oluşan kötü koku için ürünlerimizden Koku Giderici ADD.ATI.1515.ABSORTEIEN Kullanılarak kötü koku giderilir ve temiz bir mamül elde edileblir. Hatta Mamül için istenilen koku üzerinden mesela portakal çiçeği yada lavanta kokusu elde edilebilir.Bu konuda bizimle iletişim kurabilirsiniz.